Bahagian e-Kehakiman

PENGENALAN

Bahagian e-Kehakiman telah beroperasi sejak Januari 2013 bagi mengendalikan pelaksanaan Sistem e-Kehakiman supaya berjalan lancar dari aspek teknikal, pematuhan undang-undang dan proses kerja Mahkamah serta pengurusan perubahan, supaya Sistem e-Kehakiman yang dilaksanakan memenuhi kehendak jabatan dan pelanggan.

Bahagian ini diketuai oleh seorang Pengarah Bahagian dan dibantu oleh beberapa orang Timbalan Pendaftar, Penolong Kanan Pendaftar, Penolong Pendaftar dan kakitangan sokongan. Bahagian ini bekerjasama dengan Bahagian Teknologi Maklumat di bawah seliaan Timbalan Ketua Pendaftar (Operasi) untuk memastikan Pelan Strategik PKPMP (2016-2020) dan Pelan Strategik Teknologi Maklumat PKPMP (2016-2020) berjalan lancar seperti yang dirancang.

 

Fungsi Bahagian e-Kehakiman

Fungsi utama Bahagian e-Kehakiman:-

1)Mengendalikan transformasi dan inovasi proses kerja Mahkamah daripada cara manual kepada digital bagi kes sivil dan jenayah di Mahkamah Rendah dan Mahkamah Tinggi serta semua jenis rayuan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

 

2) Memastikan modul-modul sistem aplikasi yang dibangunkan dan dilaksanakan mematuhi undang-undang dan proses kerja Mahkamah dan kehendak pelanggan.

 

3) Memastikan operasi Sistem e-Kehakiman di semua Mahkamah yang terlibat berjalan cekap dan lancar.

 

4) Mengendalikan transformasi dan inovasi bagi integrasi sistem antara Sistem e-Kehakiman dengan sistem aplikasi di agensi-agensi kerajaan yang terlibat untuk perkongsian maklumat dan data.

 

5) Membantu PKPMP membuat penetapan dasar dan pentadbiran bagi pelaksanaan proses kerja kes-kes sivil dan jenayah secara digital.

 

Fungsi Unit-unit dalam Bahagian e-Kehakiman

  1. Unit Sivil

-Memastikan system parameters bagi operasi kes-kes sivil sentiasa dikemaskini

-Memastikan integrasi sistem dengan JPN, JKPTG, Majlis Peguam, Jabatan Insolvensi serta agensi dan badan berkanun yang lain berjalan lancar.

 

  1. Unit Jenayah

-Memastikan system parameters bagi operasi kes-kes jenayah sentiasa dikemaskini

-Memastikan integrasi sistem dengan PDRM, JPJ, Jabatan Penjara serta agensi penguatkuasa yang lain berjalan lancar.

 

  1. Unit Rayuan

-Memastikan system parameters bagi operasi kes-kes rayuan sivil dan jenayah di Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan sentiasa dikemaskini.

 

  1. Unit Pengurusan Perubahan dan Khidmat Sokongan

-Mengendalikan aduan berkaitan Sistem e-Kehakiman dari segi perundangan dan proses kerja Mahkamah.

-Mengendalikan pengurusan perubahan bagi pelaksanaan sistem kepada semua pengguna Mahkamah, agensi kerajaan, para peguam dan orang awam.

-Menjalankan kajian kepuasan pelanggan dan penyelidikan bagi penambahbaikan sistem dan operasi.

 

  1. Unit Latihan

-Mengendalikan latihan sistem kepada para pengguna sistem e-Kehakiman di Mahkamah dan di semua agensi, badan berkanun, para peguam dan orang awam.

-Memastikan manual latihan, manual pengguna dan maklumat berkaitan sistem yang dipaparkan di semua portal sentiasa dikemaskini.

 

 

 

PEJABAT KETUA PENDAFTAR
Mahkamah Persekutuan Malaysia,
Istana Kehakiman,
Presint 3, 62506,
Putrajaya, Malaysia.

Tel 03 8880 3500
Faks 03 8880 3886
Emel webmaster@kehakiman.gov.my

    

qr code

Kini anda boleh melayari Portal Rasmi Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia versi mudah alih menerusi Smartphone dengan hanya melalui Kod QR Rasmi

 

Paparan terbaik menggunakan pelayar terkini dengan resolusi melebihi 1024 x 768 pixel.