HAKIM BESAR MALAYA

 

YAA Tan Sri Datuk Wira Ahmad bin Haji Maarop
Hakim Besar Malaya
P.S.M., D.C.S.M., D.S.M.Z., D.M.S.M., S.M.P., K.M.N.

 

YAA Tan Sri Datuk Wira Ahmad bin Haji Maarop telah dilahirkan pada tanggal 25 Mei 1953 di Kampung Serkam, Melaka. YAA Tan Sri telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jasin, Sekolah Kebangsaan Alor Gajah dan Sekolah Kebangsaan Bukit Beruang di Melaka. YAA Tan Sri kemudian meneruskan pengajian menengah di Sekolah Dato’ Abdul Razak (SDAR) di Tanjung Malim, Perak sehingga tingkatan lima dan menyambung pengajian tingkatan enam di sekolah yang sama, yang kemudiannya telah berpindah ke Seremban, Negeri Sembilan. YAA Tan Sri kemudian menyambung pengajian di Universiti Malaya, Kuala Lumpur dan telah memperoleh Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) pada tahun 1978.

 

Kerjaya YAA Tan Sri dalam bidang perundangan bermula pada 08 Mei 1978 apabila dilantik ke dalam Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan sebagai Pegawai Undang-Undang. YAA Tan Sri kemudian telah menjawat jawatan Majistret Bentong, Majistret Temerloh, Timbalan Pendakwa Raya Negeri Johor, Timbalan Pendakwa Raya di Jabatan Kastam dan Eksais Di Raja Malaysia, Penasihat Undang-Undang Negeri Perlis, Ketua Unit Pendakwaan Negeri Pulau Pinang, Peguam Kanan Persekutuan Kementerian Dalam Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri Kelantan. Pada tahun 1994, semasa YAA Tan Sri berkhidmat sebagai Penasihat Undang-Undang Negeri Kelantan, YAA Tan Sri telah diterima masuk sebagai Peguambela dan Peguamcara Mahkamah Tinggi Malaya, di Mahkamah Tinggi Kota Bahru.

 

YAA Tan Sri kemudian telah kembali bertugas di Ibu Pejabat Jabatan Peguam Negara sebagai Timbalan Ketua Bahagian yang diikuti dengan lantikan sebagai Ketua Bahagian, Bahagian Penasihat dan Undang-Undang Antarabangsa. YAA Tan Sri merupakan salah seorang dari tujuh orang yang dilantik sebagai Timbalan Kanan Pendakwa Raya (Senior Deputy Public Prosecutor) oleh YBhg Peguam Negara pada 01 Oktober 1998. Jawatan terakhir YAA Tan Sri dalam Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan adalah Pesuruhjaya Penyemak Undang-Undang Malaysia, Jabatan Peguam Negara.

 

Tanggal 01 Jun 2000, YAA Tan Sri telah dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Malaya dan telah memulakan perkhidmatan sebagai hakim mahkamah atasan di Mahkamah Tinggi Melaka. Pada 01 Mac 2002, YAA Tan Sri telah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Tinggi dan telah menyambung khidmat di Mahkamah Tinggi Melaka, Kuala Lumpur dan Kuala Terengganu.

 

Pada 18 Julai 2007, YAA Tan Sri telah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Rayuan. Pada 10 Ogos 2011, YAA Tan Sri telah dilantik sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan.

 

Pada 04 April 2017, YAA Tan Sri telah dilantik secara rasminya sebagai Hakim Besar Malaya.

 

Sebagai penghargaan kepada perkhidmatan beliau, YAA Tan Sri telah dianugerahkan pingat Setia Mahkota Perlis (SMP) pada tahun 1990, Kesatria Mangku Negara (KMN) pada tahun 1997, Darjah Mulia Sri Melaka (DMSM) pada tahun 1998, Darjah Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (DSMZ) pada tahun 2006, Darjah Panglima Setia Mahkota (PSM) pada 2013 dan Darjah Cemerlang Seri Melaka (DCSM) pada tahun 2015.

 

YAA Tan Sri telah mendirikan rumah tangga dengan Yang Berbahagia Puan Sri Datin Wira Zainon binti Haji Zainuddin dan dikurniakan dengan tiga orang cahaya mata iaitu Adilla Ahmad, Dr. Arfah Ahmad dan Amin Ahmad.

Melayu